Fördjupad pressentation Mikael


Jag har alltid varit kreativ. Under många år ägnade jag mig mycket åt musik. På grund av sjukdom tappade jag hörseln och fick hitta nya vägar för mitt skapande. När jag lärt mig lite teckenspråk var det dags att träna på att använda tolk. En kurs skulle det bli. Att det skulle vara någon form av skapande var självklart, men att det ju blev keramik var mera en slump. Hade turen att få en mycket inspirerande lärare, Solvig Uhr. Hade min första utställning 2008 och sedan dess har det rullat på i långsamt tempo. Har ställt ut i Stockholm, Örebro, Linköping, Mantorp och flera gånger hos fantastiska Lilli i Skärkind. För det mesta i mindre skala. tre gånger antagen till ”under samma tak” på länsmuseet i Linköping.


Jag hämtar mycket inspiration från det som är nött och slitet. Mina skulpturer har ofta lite eller mycket patina över sig. Det som har blivit slitet är också det som har varit med om något. Det som varit med om något har en historia och det är historian som är intressant. Jag vill gärna att betraktaren ska hitta någon form av historia i mina skulpturer. Den kan vara allvarlig men lika gärna komisk. När man är döv ser man saker och sammanhang lite utifrån. Jag är i stor utsträckning observatör. I det där utanförskapet, kan jag oxå hitta inspiration som kan bli skulpturer. Man ser saker hända men vet inte riktigt varför. Det är bra för fantasin att bygga sin egen historia av de pusselbitar man har. Förutom keramik blandar jag ibland in andra hantverk och material. Genom åren har jag förutom ”vanliga” skulpturer även gjort många bilar. De är alltid slitna dels för att det är så jag vill ha dem, men också för att det aldrig går att gör dem perfekta i detta material. Leran krymper och deformeras genom sina oftast två bränningar.


Att lära sig tycka om det som blev
Det kan vara frustrerande att ens alster alltid förändras och deformeras när de krymper genom bränning. Det är heller inte möjligt att veta på förhand exakt hur en oxid kommer ta. Utfallet kan hamna väldigt långt från den ursprungliga tanken. En konstnärsvän sa en gång
”man måste lära sig tycka om det som blev” Tycker det är ett bra motto för mycket här i livet.

Utbildning folkuniversitetet olika kurser 2005-2008

SIMA folkhögskola konstkurs 2022-. SIMA folkhögskola är en teckenspråkig skola. 
Jury bedömda salonger ”Under samma tak” Östergötlands länsmuseum antagen 2011, 2014 och 2019

Vintersalongen Katrineholms konsthall antagen 2023


Offentlig representation, Mariagården i Finspång, Hedvigs prästgård i Norrköping.
Utställningshistorik i urval
Debut Galleri Ängeln Gamla Stan Stockholm 2008, Konst på torp Kumla, Gallerili Skärskind, Magnifiket Linköping, Mantorps Bibliotek, Östergötlands länsmuseum. Diverse utställningar inom Svenska kyrkan ofta i samband med kulturnatten.
Kul Tur På Hjul kulturnatten 2019, kulturveckan 2020 Kulturnatten 2022.
Motala Konsthall augusti 2020.

Norköpings konstrunda 22-28/3 2021

Östgötadagarna Galerili 4-14/9 2021

Norrköpingskonstrunda och utställningen No Limit mars 2022


Kuriosa: kan teckenspråk. Stickar, virkar och målar för nöjes skull.